Email: info@drsticker.be Vragen? Bel Dr. Sticker: 0031 165 534026 nl be de fr uk es

Ruitbreuk door het gebruik van raamfolie?

  • Geplaatst op
  • Door Remo van Gils
Ruitbreuk door het gebruik van raamfolie?

Waarmee moet u rekening houden bij het plakken van raamfolie op uw ruit om thermische breuk te voorkomen. Bij de aanbreng van folie op ruiten van bijvoorbeeld huizen of auto’s zijn veel onzekerheden over ruitbreuk. Zou een raamfolie invloed hebben op de ruit. Hieronder vindt u handige informatie die alles duidelijk zal maken.

Zorgt raamfolie voor een thermische breuk?

Toen Nederland in de jaren’70 begonnen is met dubbelglas zijn er door raamfolie experts en de glasindustrie eigenlijk veel fouten gemaakt. Dit werd veroorzaakt door het gebrek aan kennis, maar inmiddels beschikken we wel over die kennis. Helaas hebben we hier nog steeds last van. Bij de oplevering van een huis wordt vaak gezegd ‘geen raamfolie plaatsen want dan barsten de ramen’. Dit is dus niet terecht!

Kijk om je heen en je ziet overal allerlei soorten raamfolie. Op alle soorten glas. Zowel binnen als buiten aangebracht.

Kun je dan zo maar alles overal op plakken. Nee, dat ook weer niet. Er zijn wel degelijk een zaken waar je rekening mee dient te houden. Met de juiste kennis kun je veel voorkomen.

 

Wat is een thermische ruitbreuk?

Bij het  koud of warm worden van glas zal deze zich anders gaan zetten in het kozijn. Wanneer dit gelijkmatig hele glas uitzet is dit geen probleem en kan er vrij weinig gebeuren, tenzij de ruit echt te warm wordt of er al een breuk in de ruit zit. Soms is het geval dat een deel van de ruit wél warmer wordt en het andere deel niet. Je krijgt dan bepaalde spanningen die kunnen leiden tot thermische ruitbreuk. De ruit kan een temperatuurverschil van 30 graden Celsius aan zonder dat er enige schade kan worden toegebracht. De breuk die kan ontstaan bestaat uit één breuklijn die start aan de rand van het glas en zich verder ontwikkeld. Thermische breuken zijn duidelijk herkenbaar op 2 duidelijke parameter
- Inloop in een rechte hoek
- Doorloop in een rechte hoek.

Een groot aantal verschillende oorzaken kunnen de grondslag geven op het ontstaan van de grote temperatuurverschillen. Hierbij een opsomming van de meest voorkomende oorzaken

OORZAAK VOORBEELD
Gedeeltelijke schaduw / slagschaduw  Bomen, overkappingen die deels schijnen op een ruit
Binnen zonwering, verduistering Te dicht bij ruit of ten dele afdekkend op ruit, waardoor verschil ontstaat op ruit
Beschilderen, beplakken, posters Met name bij gebruik van donkere kleuren wat meer warmte aantrekt. Posters, reclameuitingen, folie, stickers
Verwarming Te dicht bij ruit geplaatst
Plaatselijke opwarming Ontdooiers, lasapparaten, uitlaat, blowers
Donkere voorwerpen direct op glas Decoraties, meubels, piano's, zwarte gordijnen
Brede sponning Vanaf ca. 30mm bijv. bij dakbeglazingen of sterk isolerende ramen
Onweersbuien Zomerdagen waar temp. hard schommelt
Aanbrengen van mastiek Tot op de grond doorlopende glasconstructies en ongelijkmatige beschermende afdekking
   

 

Welk glas is geschikt om te beplakken

Thermische breuk kan in principe ontstaat in elk soort glans. Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren, wanneer je geen rekening houd met een aantal zaken.

Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht. Deze soorten glas zijn vlak en glad waardoor ze geschikt zijn te beplakken.

Figuurglas is een soort die niet te beplakken is, dit door de voelbare structuur op de ruit. Bij het gebruik van HR++ glas wordt er afgeraden om de binnenzijde te beplakken van de ruit omdat er een bepaalde coating aan de binnenkant van het glas zit. Wanneer je dit toch doet, kan de ruit niet optimaal zijn warmte kwijt waardoor dit sneller kan leiden tot een thermische breuk.
 

Plakken aan de binnen of buitenkant van de ruit?

Het beplakken van een ruit zorgt ervoor dat de ruit zijn warmte slechter kwijt kan. Wanneer de raamfolie aan de binnenkant van de ruit zit is er meer kans op thermische breuk omdat de raamfolie te veel warmte zou kunnen absorberen. Wanneer er veel zonlicht valt op uw raam is beplakken aan de buitenkant geadviseerd omdat de ruit makkelijker zijn warmte kwijt kan. Bij enkelglas, dubbelglas en Plexiglas is het kwijtraken van warmte geen probleem omdat het automatisch de warmte naar de buitenkant drijft en zo niet te warm wordt.

Een folie aan de buitenkant van de ruit heeft het zelfde principe als die van de binnenkant, maar het voordeel is dat het makkelijker zijn warmte kwijt kan aan de omgeving. Dus beplakken aan de buitenkant is vaker van toepassing, maar de binnenkant van een raam is ook zeker goed te doen! Veel van onze folies kunnen zowel binnen als buiten gemonteerd worden. U kiest dan op de productpagina voor de binnen of buiten variant van de folie. Staat deze optie er niet bij, vraag dan telefonisch of via de mail of buitenmontage voor de door u gekozen folie mogelijk is. Niet alle varianten staan namelijk standaard op onze webshop, maar u kunt hier dan gewoon een offerte voor aanvragen bij ons.  
 

Heb ik een verzekering tegen een thermische breuk?

Nee, wat voor verzekering u ook heeft, bij het gebruik van raamfolie op een ruit vervalt de verzekering tegen welke glasschade dan ook.

Heeft u twijfels over het gebruik van raamfolie op uw ruit, dan kunt u altijd langskomen bij Dr. Sticker of telefonisch/ via e-mail contact opnemen. In alle gevallen geldt altijd dat montage van onze folies geheel op eigen risico betreft.

Geen twijfel?

Bestel dan uw raamfolie eenvoudig via onze webshop. Wilt u liever een folie of sticker met opdruk bestellen, bestel dan gemakkelijk via onze online ontwerptool of vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan: