Email: info@drsticker.be Vragen? Bel Dr. Sticker: 0031 165 534026 nl be de fr uk es

Wanneer heb je dode hoek stickers nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Remo van Gils
Wanneer heb je dode hoek stickers nodig?

De dode hoek waarschuwingsstickers zijn al een tijd verplicht in Frankrijk. Bij alle zware voertuigen, vrachtwagens, bussen, boven de 3.5 ton zijn de bestuurders verplicht om het voertuig te voorzien van een dode hoek waarschuwingssticker. 

Frankrijk

De regels sinds 2021

De dode hoek waarschuwingsstickers zijn al een tijd verplicht in Frankrijk. Bij alle zware voertuigen, vrachtwagens, bussen, boven de 3.5 ton zijn de bestuurders verplicht om het voertuig te voorzien van een dode hoek waarschuwingssticker. 

DrSticker heeft deze dode hoek stickers in verschillende varianten. Naast deze standaard kwaliteit stickers hebben wij ook een premium variant met een langere levensduur en high-tack verwijderbare lijmlaag.Daarnaast hebben we ook een magnetische variant welke dus herbruikbaar is.

Alle varianten te krijgen als vrachtwagen en bus uitvoering.

 

 

 

R 313-32-1 is de officiële verkeersregel die vanaf 1 januari 2021 is opgenomen in de Franse wegcode. Wanneer deze regel niet nageleefd wordt loop je het risico op een boete uit de zogeheten Klasse 4 (minimaal 90 euro). Bestel dus snel uw dode hoek waarschuwingsstickers bij Dr.Sticker en voorkom zo boetes!

 

We hanteren de aangeschreven afmetingen van 25 cm hoogte x 17 cm breedte. Volgens verkeersregel R 313-32-1 worden een aantal kleurreferenties opgegeven. Wij houden hierbij de CMYK waardes aan die hier zijn aangegeven. 

 

Goed om te weten!

Weet waar de stickers precies op de voertuigen gemonteerd moeten worden, want ook wanneer de stickers verkeerd geplaatst zijn kun je een boete hiervoor ontvangen.

 

Vrachtwagens en trekkers

Bij zowel vrachtwagens als trekkers is het verplicht om beide zijkanten te voorzien van dode hoek stickers en daarnaast moet deze ook aangebracht worden op de achterzijde. Het is belangrijk dat de stickers aan de zijkant op het voorste gedeelte van het voertuig geplaatst worden. De correcte hoogte is tussen 0.9 en 1.5 meter vanaf van de grond. Op de achterkant van de vrachtwagen of trekker moet de sticker aan de rechterzijde worden aangebracht. Ook hier geld voor dat de sticker op een hoogte tussen de 0.9 en 1.5 meter geplaatst moet worden van de grond.

 

Aanhangwagens en opleggers

Ook aanhangwagens en opleggers dienen voorzien te worden van Dodehoek stickers moeten er ook stickers worden aangebracht. Op de achterzijde moet de sticker net zoals bij vrachtwagens en trekkers op de rechterzijde worden aangebracht op een hoogte tussen 0.9 en 1.5 meter. Daarnaast moeten de stickers ook aan iedere zijkant worden aangebracht. Op de carrosserie moet dit gebeuren binnen de eerste meter (op 0.9 - 1.5 meter hoogte). Voor de opleggers geldt dat de stickers aan beide zijden moeten worden aangebracht binnen de eerste meter achter de koppelingsschotel (op 0.9 - 1.5 meter hoogte). 

 

Met de camper naar Frankrijk?

Bent u van plan komende zomer met een camper richting Frankrijk te gaan? Denk dan ook aan de dode hoek stickers!

De Dode hoek signalering sticker zijn verplicht voor alle trucks, combinaties en touringcars boven de 3,5 ton, hier valt uw camper waarschijnlijk dus ook onder. 

 

Speciaal voor deze voertuigen hebben we onze Bus stickers.

 

Er zijn ook uitzonderingen op de dode hoek regel

Op de regel gelden een aantal uitzonderingen. Dit geldt voor voertuigen waarbij het technisch onmogelijk is om de stickers op de voorgeschreven plaatsen op het voertuig aan te brengen. In dit geval moeten de stickers op de dichtstbijzijnde hoogte die mogelijk is worden aangebracht, zolang deze binnen de grens van 2.10 meter valt. 

Enkele voorbeelden van voertuigen waarbij de stickers op andere plekken aangebracht mogen worden zijn, autotransporters, trekkers voor opleggers, containerchassis, plateau voertuigen, tankvoertuigen, verstelbare armen voor kiepwagen en dolly’s. Op deze voertuigen is het niet mogelijk om de markeringen aan de achterzijde van het voertuig aan te brengen, daarom mag de sticker op een plek worden aangebracht die verenigbaar is met de kenmerken van het voertuig. 

Voertuigen waarbij het structureel onmogelijk is om de stickers aan de zij- en/of achterzijde aan te brengen zijn vrijgesteld van de dode hoek sticker regeling.

 

Deze variant is speciaal voor vrachtwagen, bent u op zoek naar een sticker voor bussen dan kunt u deze hier vinden: Bus stickers

Deze waarschuwingsstickers zijn gemaakt van een polymeer materiaal dat is afgewerkt met een extra glans laminaat. Door de extra laminaat laag zijn de stickers extra kras- en weersbestendig en dus geschikt voor buitengebruik op voertuigen. 

Deze dode hoek stickers zijn 17 centimeter breed en 25 centimeter hoog (17 x 25 cm, bxh) en zijn afgewerkt met afgeronde hoeken. U besteld de stickers al vanaf 1 stuk. 

Rijdt u niet alleen in Frankrijk en heeft u liever een niet permanente oplossing? Dan kunt u de waarschuwingsstickers ook op magneet materiaal bij ons bestellen, deze variant voor vrachtwagens vindt u hier, en de variant voor bussen vindt u hier.

 

Spanje

Omdat er nog geen EU-regel is zodat een dodehoeksticker in alle 27 lidstaten verplicht is, nemen landen voorlopig eigen initiatieven. Frankrijk is daar op 1 januari 2021 mee begonnen en ook Duitsland is bezig met soortgelijke stickers. Spanje wordt het derde EU-land met een dodehoeksticker maar net zoals in Duitsland, nog niet verplicht.

De Spaanse dode hoek stickers zijn hier te bestellen, ook verkrijgbaar als premium variant.